You are here: Home / Туризъм / Хижа Осогово

Хижа Осогово

Ново село 0882 815 515

Хижа Осогово

Хижата е постоена в периода 1927-1928г. и е първата в Осоговска планина. Дружество Руен при Юношески туристически съюз през 1923г. създава фонд Хижа. Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924г. – 15000лв.,

Българска земеделска банка дарява 2000лв., Окръжна постоянна комисия – дървен материал. В края на 1924г. за построяването на хижата е избран комитет с председател Милан Киселички. Материалите за строежа са пренасят както с коне, така и в раниците на туристите (така е построена и хижата на Черни връх, пл. Витоша).

Строежът е дело на майстор Богоя. Открита е в първия неделен ден на месец юли, 1928г. През 1958г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса. Когато Росен Димитров става хижар, след последвали ремонти удобствата в хижата се повишават значително – предлагат се самостоятелни баня и WC за всяка стая, постоянно отопление на цялата хижа през студения сезон, сателитна телевизия, безплатен достъп до интернет, развъдник на пъстърва и обогатяване на кухненското меню.

Параклис Св. Апостоли Петър и Павел

В завещанието си Милан Киселички желае да бъде погребан западно от хижа Осогово. След смъртта му, по време на комунистическия режим, това не е изпълнено и след идването на промените на 10 ХІ 1989г., Управителния Съвет на ТД Осогово разглежда завещанието и решава да бъдат поставени два негови барелефа – един на хижата и един на сградата на дружеството. Решава се също, вместо да се мести гроба, да се изгради параклис. Сформира се инициативен комитет с ръководител нотариус Димитър Симеонов, инж. Григор Владимиров (озеленител на града), Радослав Михайлов (председател на ТД Осогово), отец Венци Щияков (архиерейски наместник), отец Васил Кудуски (енорийски свещеник), Росен Димитров (хижар на х. Осогово и началник на отряда на ПСС), Любомир Мартинов (отговорник финанси). След първоначално финансово натрупване строежът започва и върви паралелно с дарителското натрупване. Параклисът е осветен през 2001г.

Хижата е постоена в периода 1927-1928г. и е първата в Осоговска планина. Дружество Руен при Юношески туристически съюз през 1923г. създава фонд Хижа. Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители.

Comments are closed.

Scroll To Top