You are here: Home / Услуги / Студио Здраве и красота

Студио Здраве и красота

Варна, ул. Генерал Колев 16 0896 22 30 01

Студио Здраве и красота

В днешно време масажът има приложение в ежедневието,в спорта и в медицината.Той е основно средство на физиотерапията.

Още в древни времена човекът е прилагал масажни похвати като поглаждане и разтриване след наранявания и главоболие.Опитът на поколения се е предавал и усъвършенствал до наши дни.
Понятието масаж произхожда от древногръцката дума “masein” или “massev” ,което означава “разтривам”.

Един от първите исторически паметници,които дават сведение за прилагане на масажа, е в папируса на Еберст, открит в Древния Египет през 5000г. преди н.е. Масажът е бил известен в Китай, Индия,Япония,Гърция и Рим.

В древната китайска книга”Кунг фу”(2698г. преди н.е.)подробно са описани похватите на масажа поглаждане и разтриване, и тяхното лечебно действие. В Китай масажът се е зародил в неговата централна част, а “АН-МО” е най–старото наименование на масажа.

В Индия масажът е бил популярен още в древността.Във философски трактат,обединен под заглавие “Аюрведа”(“наука за живота”–”аю”–живот, “веда”–знание изучаване),са описани показания за лечение при травми с масаж,с корени,с масла, с минерали и метали.

Херодик(988–425г. преди н.е.) е бил първият лекар в Древна Елада, който се опитва да даде физиологична обосновка на масажа.Той го предписва на болни и здрави индивиди.

Бащата на медицината–Хипократ(460–374г. преди н.е.),доразвива теорията за масажа на Херодик. Той го използва като средство за възстановяване и запазване на работоспособността, т.е. полага основите на възстановителния масаж.

В Римската империя масажът също намира приложение .Асклепий (156–128г. преди н.е.) допълва масажа с пасивни движения и активни упражнения.Особено значение за масажа има приносът на Целзий(1 в. преди н.е.).Той се отнася за показания на масажа при някои болестни състояния.

Исторически паметници по нашите земи още преди 2000г. показват,че масажът и балнеолечението са били развити и в България(Хисаря,Момин проход,София и др.)

През последните години в практиката навлизат някои древноизточни масажни методи като акупресура,шиатцу масаж,зонотерапия и др. ,които имат хилядолетна история.

Масажът е естествено физикално средство с широко приложение в профилактиката,спорта и лечението на редица заболявания.

Масажът се прилага самостоятелно и в съчетание с лечебна гимнастика и водолечение.

В днешно време масажът има приложение в ежедневието,в спорта и в медицината.Той е основно средство на физиотерапията.


Comments are closed.

Scroll To Top