You are here: Home / Туризъм / Спортен клуб НД

Спортен клуб НД

София, жк.Младост 4, бл.483 0887 372 734

Карате-До Шотокан

Треньор по Карате-До Шотокан в спортен клуб НД е Николай Диканчев/1дан/ практикуващ този вид бойно изкуство от 1989г., завършил НСА-В.Левски той е дългогодишен състезател по Ката и Кумите, многократен медалист, национален състезател, републикански и балкански шампион в категория Кумите. Натрупал дългогодишен опит в продължение на 8год, като инструктор в спортен клуб Ипон.

Тае

Тае-бо е фитнес система, комбинация от бойни изкуства (таекуондо, бокс, карате) и аеробика създадена от Били Бланкс. Концентрация, сила, самоконтрол, енергия, грация, дисциплина са само част от думите, които описват тае-бо като спорт.

Хореографията е изградена на основата на серия от удари, ритници и аеробни стъпки, на фона на ритмична музика. Тае-бо е комбинация от самоконтрол, характерен за бойните изкуства, сила, присъща за бокса, грациозност и ритъм, заимствани от аеробиката.

Терминът тае-бо се състои от две думи тае, което на корейски означава крак и е свързан с ритниците и работата за долната част на тялото и бо – съкратено от box – идва от бокса и се отнася за комбинациите за горната част на тялото (ударите). Тае-бо е отличен начин за изгаряне на калории, придобиване на сила, издръжливост, баланс и координация. Заимствано от източните бойни изкуства, традиционното тае-бо има и някои популярни разновидности – кардио стил, фит стил с гирички, лостове и повече аеробни упражнения, степ стил върху платформа и др. На практика, всеки час по тае-бо включва и работа за отделните мускулни групи, а в зависимост от акцентите в часа превесът на един или друг тип упражнения е различен.

Преди тренировка:

 • Не се хранете поне 2 часа преди тренировка. Ако се чувствате отпаднали, хапнете 2-3 блокчета шоколад.
 • Претеглете се на кантара (може да си вписвате данните преди и след тренировката и да следите теглото си).
 • Тренировките по тае-бо са интензивни и водят до стабилно изпотяване и дехидратиране на тялото. Снабдете се с бутилка вода от 500 мл или тонизираща напитка. По време на тренировката се пие вода на 15-20 минути по 2-3 глътки. Приемът на вода е необходим, за да предотвратим прегряване на тялото и да доставим полезна доза кислород и течности на организма.
 • Ако сте за първи път на тае-бо, наблегнете на дишането и ако ви идва високо темпото, давайте си кратки почивки,старайте се да хванете ритъма на подскачане и на по късен етап да научавате комбинациите. Постарайте се да издържите поне първите 10 минути при лесните упражнения от загрявката, без да си давате почивки.

По време на тренировка:

 • Задължително е да има загрявка, не повече от 5-10 минути. Тя трябва да включват бегови упражнения , в което участват всички мускули на краката и част от коремните мускули,подскоци,ножици и др. След това започват да се изпълняват серии за ръце и крака, които включват: техники с ръце (прав удар, кроше, ъперкът и блокове) и крака (кикове (герита): хидза-гери (коляно), мае-гери, маваши-гери, йоко-гери, уширо-гери). Ето тук вече освен, че се прави същинската загрявка, се работи и за координация.
 • След приключване на загрявката и лек стречинг започва съществената част от тренировката с продължителност 25-30минути включваща различни упражнения,комбинации,скоци,ножици във всички посоки,като тук интезитета на тренировката е най голям в края на тази част се прави 1минута възстановяващо дишане да се подготви организма от интензивното кардио натоварване към натоварването с гири и упражнения на земя.
 • 10 минути упражнения с гирички за релеф на ръцете и стягане на гърдите и гърба (работа за бицепс, трицепс, гърди, гръб, предмишници и талия). Гледайте се в огледалата и се стремете да заемате правилна стойка без да натоварвате излишно гръбначния стълб. За целта краката трябва да са винаги леко разтворени и да поемат опората и част от тежеста. Гледайте инструктора и се стремете да намерите центъра на тежестта си.
 • 10 минути упражнения за глутеус и бедра (като цяло се набляга на проблемните зони).
 • 7 минути работа за корема. Тук запомнете 3 важни принципа:
  – Вдишва се през носа и се издишва през устата. – Когато съкращаваме коремните мускули (вдигаме горната част на тялото или краката към гърдите), винаги издишваме. Вдишваме когато разпускаме пресата и пускаме краката или тялото към земята. С всяко вдишване доставяме на тялото си кислород, който оросява и тонизира мускулните влакна. – Никога не задържайте дъх.
 • минути стречинг упражнения за разтягане и разпускане на мускулите на корема и краката. За масажиране на гръбначния стълб, целия гръб и работа за правилна стойка на тялото; за нормализиране на дишането с дихателни упражнения. Разтягането накрая на тренировката има много полезни действия като най-важни са:
  1. Възстановява мускула като премахва млечната киселина.
  2. Дава еластичност на сухожилията.
  3. Подобрява координацията.

След тренировката:

 • Не се яде минимум 1-2 часа, за да позволите на организма да стопи мазнините и да използва енергия от мастните депа.
 • Не прекалявайте с пиенето на вода, а ако много сте ожаднели, приемайте водата на малки глътки.
 • Ако ви е първа тренировка по тае-бо, пийте на всяка цена аспирин с витамин С.

Ефекти от тае-бо тренировката:

 • Намалява процента на подкожните мазнини.
 • Подобрява функциите на сърцето.
 • Подобрява кръвообращението, което води до по-добра работа на мускулите.
 • Намалява стреса.
 • Повишава тонуса и подобрява кондицията на тялото.

Не гледайте на тае-бо тренировката като инквизиция за телата си. Старайте се да изпълнявате правилно ударите и да помагате на тялото си бавно да влезе във форма. Ефектът е различен при всеки, но е нормално да се прояви след втория месец. Опитайте и не се отказвайте. Ще се почувствате силни и самоуверени!

Треньор по Карате-До Шотокан в спортен клуб НД е Николай Диканчев/1дан/ практикуващ този вид бойно изкуство от 1989г., завършил НСА-В.Левски той е дългогодишен състезател по Ката и Кумите, многократен медалист, национален състезател, републикански и балкански шампион в категория Кумите. Натрупал дългогодишен опит в продължение на 8год, като инструктор в спортен клуб Ипон.

Comments are closed.

Scroll To Top