You are here: Home / Битова техника / Спектър Керамик ООД

Спектър Керамик ООД

Пловдив, бул.Източен 68 0896 626188 / 0896 626 176

Спектър Керамик ООД

СПЕКТЪР–КЕРАМИК ООД е създадена през 1990 г., с предмет на дейност – производство на керамика. В началото, фирмата предлага на пазара фаянсови пана за кухня и баня, като използва малък производствен цех в с. Бяга и персонал от 10 работника. Разработени са около 10 артикула. След няколко години фирмата открива магазин в гр. Брацигово, като наред с това започва да предлага своите артикули и по магазините в големите градове. В продължение на две години се разработват още 100 модела пана, рисувани върху фаянсови плочки.

В периода 1992-1993 г. фирмата е принудена да прекрати дейността си поради липсата на търсене на артикулите.

В края на 1993 г. СПЕКТЪР–КЕРАМИК ООД се пренасочва към разработване на керамични сувенири. Моделите, предложени на пазара са черна керамика с декоративна украса от кожа и рисунки.

През 1994 г. се разработват 300 модела за чешкия пазар. В този период производственият цех е преместен в преустроения фамилен гараж в гр. Брацигово. За изпичане на изделията, по собствен проект са конструирани две малки пещи. Фирмата среща големи трудности за намиране на суровини и материали, подходящи за изработване на артикулите. Някои от моделите се предлагат на българския пазар и са възприети много добре.

Производството се разширява и през 1997 г. фирмата закупува 1/3 част от изоставена сграда. След извършения ремонт и подготвянето й за конкретното производство се наемат още работници. Броят на артикулите постепенно се увеличава до 800 и за изпичането им се конструира още една пещ. В последствие, тя се оказва недостатъчна и през 1998 г. е закупена първата по-голяма пещ. През този период фирмата закупува останалите 2/3 части от сградата и прилежащите й земи. Разработени са много нови модели за износ в Италия и Канада. За съжаление тези международни пазари не успяват да се развият, поради създалата се военна обстановка в страните от Балканския полуостров и производството се свива само за вътрешния пазар.

През 2001 г. започва да се развива туризмът в България. Благодарение на това се увеличава търсенето на български сувенири и в края на годината е закупена още една производствена сграда, която е преустроена в дърводелски цех. В него започват да се произвеждат подноси и други аксесоари за комплектоване на различни керамични изделия в сервизи.

Поради лошото качество на суровините и материалите се е наложило да се направи внос от Чехия на шамот, глина и глазури. Броят на произвежданите артикули се увеличава до 1500 и се налага закупуване на още две пещи за изпичане на изделията. Разкриват се нови работни места.

През 2003 г. в базата на СПЕКТЪР–КЕРАМИК ООД е организиран международен симпозиум. Изискванията на фирмата за качество стават все по-големи.

Създават се нови контакти с други фирми от страната, за доставка на екологично чисти материали. Разработват се модели по желание на клиента и доставката на стоки се извършва на място в най-кратки срокове. През 2004г. е закупена още една голяма пещ. През същата година фирмата отново е била домакин на организирания международен симпозиум. През лятото на 2005 г. са разработени нови модели и е осъществен износ в Австрия.

Също така започва строеж на нова сграда, състояща се от работно помещение и хотелска част, за по-доброто задоволяване нуждите на участниците в станалия вече традиция симпозиум. Фирмата е отворена за съвместна дейност с дистрибутори от цялата страна и чужбина.

СПЕКТЪР–КЕРАМИК ООД е създадена през 1990 г., с предмет на дейност – производство на керамика. В началото, фирмата предлага на пазара фаянсови пана за кухня и баня, като използва малък производствен цех в с. Бяга и персонал от 10 работника. Разработени са около 10 артикула.

Comments are closed.

Scroll To Top