You are here: Home / Заведения / Механа Герените

Механа Герените

             с. Комарево, обл. Варна 052 610 512 / 0896 662 039

Механа Герените

Малкото и китно село Комарево се намира в североизточна България, на десет километра южно от Провадия, област Варна, в подножието на източните склонове на Стара планина и на десния бряг на р. Главница, известна още като Анадере. Планинският релеф предлага възможности за екотуризъм – от семейна почивка в традиционна селска къща до наблюдение на природни забележителности, свързани с историческото минало на региона. Селото е предпочитана дестинация с уникалното си историческо минало, множеството археологически находки от времето на траките и древния Рим, средновековните скални манастири, тракийските могили и останки от антични селища.

Село Комарево поддържа и пази древните традиции и обичаи, характерни за региона чрез сформиралите се самодейни състави към читалище Отец Паисий. Женската певческа група и мъжката певческа коледарска група имат много участия и награди от фолклорни фестивали и тържества в страната. Читалището Отец Паисий е един своебразен център, в който се съхранява и развива традиционната българска култура и бит.

Туристически комплекс Герените е отправна точка към много забележителности в района. Една от най-предпочитаните дестинации е средновековната крепост Овеч, разположена източно от град Провадия, върху скално плато – известна като Калето. Крепостта съществува още от времето на Първото българско царство.

Легенда за отбраната на крепостта разказва за славното минало на жителите на града. Според тази легенда черкезите с месеци обсаждали крепостта Овеч. Местното население е имало изградена система за защита чрез сигнализация със запалени огньове. Платото се свързва с околността чрез подвижен мост, който в миналото бил вдиган при сигнал за опасност. В дълбоките карстови пещери имало огромни запаси с жито, а прочутият кладенец снабдявал обсадените с прясна вода. Според преданията той бил таен авариен изход. Местните хора разказват, че преди време в отвора на кладенеца пуснали оцветена юрдечка. Птицата изплувала след два дни в Петров дол- селище, намиращо се на 12 километра от крепостта.

Провадия е селище с над 15-вековна история и археологическата датировка отнася най-старите следи от човешка дейност в землището на града още от V в. пр. Хр.. Следи и останки от живота, културата и бита на жителите се съхраняват в Историческия музей в гр. Провадия.

В близост до крепостта Овеч, западно от село Добрина, е изградена уникална и единствена по рода си в България каменна църква Свети Теодор. Църквата е изградена от дубровнишки търговец през XVІ век. Удивява с огромните каменни блокове, от които е построена и вкопаните си в земята каменни основи.

Символ на възраждането за град Провадия е известната къща – музей Ламбовата къща. Освен културен символ на града, Ламбовата къща е и място за извършване на ритуали и бракосъчетания.

По пътя Провадия – Айтос, на брега на язовир Цонево, се намира скалния феномен ,Чудните скули. Разположени на десния бряг на река Луда Камчия близо до село Аспарухово, Чудните скали са наистина много красива и впечатляваща скална композиция. Имат форми на островърхи, високи конуси и пирамиди. Погледнати отдалече приличат на полуразрушена древен замък. От западната страна те се спущат отвесно до водите на реката, а на изток постепенно губят височината си и стават по-разнообразни.

От нивото на реката скалите се издигат до 50 – 60 мeтра височина, а нагоре по склона дължината им е oколо 200 метра. Под Чудните скали са прокарани три тунела, които вече не се използват. По тях може приблизително да се измери дебелината на скалните стени малко над основата им. Първите две са по 16м, като разстоянието между тях е 17м. Третата стена е дебела 55м. и е на 6м. от втората. На фона на равния склон на брега на реката те извисяват своите заострени върхове и предизвикват възхищение със своята естествена красота.

На около километър, на юг от село Комарево, се намира район, богат на исторически местности от тракийско, римско и българско време. Високите скали откриват панорама към цялата околност от източните склонове на Стара планина.

В местностите Големия камък и Малката пещера са открити останки от тракийски светилища и скални манастири от времето на Първото българско царство. При разкопки са открити множество обредни плочи с лика на тракийски конник, в ниши по скалите, където древните траки са оставяли своите обредни дарове и символи за боговете. В местността Големия камък са се извършвали езически ритуални жертвоприношения за омилостивяване на боговете.

Скалните манастири са били средище на зараждащото се християнство и българската култура по време на Първото българското царство. Високо в скалите над скалните манастири са изсечени два надписа, от които се съди за голямото значение и роля на манастирите за българската държава. Скалните надписи са направени в чест на българските владетели. Според преданието тук е живяло монашеско братство. Откритите останки сочат, че видни монаси и членове на манастирската обител са погребвани в по-малки ниши в скалния масив.

Голямата пещера се намира южно от склона и е служела за скривалище и подслон на местните хайдути по време на Освобождението от турско робство. Под пещерата се намира извор, където хайдутите са утолявали жаждата си.

На изток от селото в долината се намира красива горска местност. Там жители на селото са изградили беседка със самобитно барбекю и каменна чешма. В близост преминава поток, който в подножието си образува малък водопад. Мястото дава възможност за пикник и отдих сред природата.

Едно от най-живописните места в близост до комплекс Герените, което дава възможност за туристически преходи и пикници сред природата e Комаревското плато. Средновековният масив датиращ от XІІ – XІV век е известен като Хайдушката пещера. Това е един от най – големите скални комплекси в България.

Намира се на около два километра от селото. Според изследвания, на мястото първоначално е било разположено тракийско-римско светилище, датиращо от ІІІ-ІV век, а може би и античен град. През Средновековието скалния масив се превръща в Християнска обител. Скалният манастир е изграден от три етажа, свързани по между си чрез стъпала. Килиите са разположени на няколко нива върху Г-образен скален венец. Североизточният ръкав е по-дълъг и върху него има около 20 килии. За съжаление повечето от тях са разрушени. Уникални са надписите в предверието на скалния манастир. Тук се намира и църквата, където вече едва личат изписаните в камъка надписи, в които се споменават имената на българските царе – Михаил Асен /1252-1253 г./ и Иван Александър /1331-1371 г./ В подножието на килиите има рисунки и късни надписи от ХХ век, където пък се споменава последния български цар.

В средата на Г-образния венец с височина около 30 метра, 27 големи каменни стъпала водят към засводено помещение. Върху стените му има множество ниши, които спoред изследванията са били затворени с капаци, като са изпълнявали ролята на гробници, в които са се поставяли погребални урни. По-късият ръкав на скалата пази около десетина сравнително добре запазени килии. Те са разположени почти на едно и също ниво. В подножието на скалния манастир все още се намира антична и средновековна керамика. Тук е открит и бронзов пръстен и монета от времето на Юстин І.

От юг може да се види скалното образувание Меча глава.

В село Комарево впечатляваща е местната църква Свети Анастасий. В момента подлежи на реставрация по инициатива на жители на селото. Тя е построена през 1870 година и в същата година в църковната килия се настанява и училището, където учителят Петър Димов е обучавал около двадесет деца.

Ако изберете посочения маршрут за ваша дестинация, местен екскурзовод ще ви разкаже нечувани легенди за тази християнска обител. Разходката ще обогати познанията Ви в областта на българската история и едновременно с това ще са насладите на красивата природа, чистия планински въздух и уникална панорама. Пикник сред природата, под сянката на вековните дървета, с вкус на сочно агнешко чеверме, искрящо червено вино и под звуците на хайдушки песни, в изпълнение на местния самодеен състав към читалище Отец Паисий, ще Ви остави незабравими спомени.

След неповторимата разходка по маршрута на туристическите обекти, гостите могат да отдъхнат в непринудено уютната обстановка на туристически комплекс Герените.

Комплекс Герените е разположен е в центъра на селото, от където се открива красива панорама към околните хълмове и долината на реката.

Комплексът се състои от механа, лятна градина, къща за гости, магазин и самостоятелна градина с място за отдих, детска площадка, зоокът, външно барбекю и басейн.

Механата е изградена в модерно – битов стил, съчетание от дърво и камък. Разположена е на три нива. Разполага с 60 (шестдесет) места в закритото помещение и още толкова в лятната градина към механата. Лятната градината е оформена с шадраван, много зеленина, редки видове растение и цветя. Подходяща е за организиране на семейни празници, тържества и сватби.

Къщата за гости е обзаведена в модерен стил и с удобство за посетителите. Разполага с 4(четири) стаи и 11(петнадесет) легла, кухненски кът, санитарен възел, фитнес уреди и самостоятелна закрита тераса с барбекю.

Самостоятелната градина е разположена непосредствено до къщата за гости и механата, като е свързана с лятната градина и разполага с:

  • място за отдих
  • зелени площи и градини
  • детски кът предлагащ люлка, пързалка и пясъчник за децата и забавни детски игри
  • зоокът с различни видове диви и домашни птици, отглеждани от домакините на комплекса – фазани, различни породи гълъби, пилета и пуйки
  • закрито външно барбекю с навес и банкетна маса
  • басейн

Механа Герените предлага на своите гости традиционна българска кухня с уникални местни специалитети и деликатеси, хубаво домашно вино и ракия и българска фолклорна музика. Механата създава впечатление за домашна обстановка и уют пред живия огън на камината. Предразполага всеки гост към спокойствие и забрава на градската шумотевица.

В село Комарево са съхранени и предавани от род на род народните обичаи, характерни за местния бит и култура. Групата за автентичен фолклор към читалище Отец Паисий ще посрещне гостите на комплекса и ще пресъздаде атрактивно обичаи като коледуване, лазаруване, кукерство и други.

Посетителите ще могат да видят възстановка на традиционна селска седянка и да станат част от забравените обичаи. Момичета и момчета от самодейния състав ще изпълнят нородни песни, ще разкажат интересни истории за селото и неговите жители и ще представят характерните за региона народни танци и хора.

Главен акцент в представянето на местните обичаи и култура е изложбата на ръкоделия и плетива, демонстрацията на дейности от местния бит като: чепкане на вълна, предене с хурка, пресукване на прежда, тъкане на дървен стан и плетене на една кука. Ще имат възможност да се насладят на красотата на типичните за селото народни носии и облекла. Гостите ще запазят скъп спомен от посещението като получат и ръчно изработен подарък.

Във вярванията на българина Хлябът е свещен.Той е дар носещ щастие.Народът ни е свързал приготвянето на хляба с най – съкровени послания за очакване на плодородие, изобилие и живот. Замесването на хляб е ритуал свързан с чистота на жената, облечена с празнични си дрехи, закичена с китка от цветя и здравец. Ритуалът се извършва при първа сеитба, края на жътвата, строеж на кладенец, сватба , коледа и други определени празници.

За посетителите в комплекса ще бъде направена възстановка на обичая – месене на обреден хляб. Ритуалът ще бъде представен от най-възрастната жена в състава. Посетителите ще имат възможност да се включат в месенето на хляба и да вкусят от апетитните кравайчета и питки, с мед и уханни подправки.

Разходка с каруца, теглена от кон или магаре из уличките на китното село очаква любителите на силни усещания.

Комплексът предлага възможност за запознаване на гостите с различни видове домашни и диви птици, отглеждани от домакините на комплекса. Фазани, пуйки, пилета и различни породи гълъби ще радват с красотата си.

Освежаваща напитка на слънчевата тераса в комплекса ще даде на гостите сили и енергия за да продължат с разходката и обиколката на следващите обекти от маршрута.

Гостите на комплекс Грените могат да се пренесат в атмосферата на българското село, в духа на местните фолклорни традиции, песни и танци. Туристически комплекс Герените е уникално и красиво място за Вашите празници и неповторими изживявания в автентична българска обстановка.

Комплексът предлага възможност за запознаване на гостите с различни видове домашни и диви птици, отглеждани от домакините на комплекса. Фазани, пуйки, пилета и различни породи гълъби ще радват с красотата си.

Comments are closed.

Scroll To Top