You are here: Home / Магазини / Магазин за цветя Далия

Магазин за цветя Далия

София, ул. Константин Иречек 1  0888 356 563 / 0884 914 390

Магазин за цветя Далия

Открай време Гергините (Далии) се смятат за едни от най-разпространените цветя в домашните градини. Но докато историята на цветя като Хризантеми, Ириси, Божури води началото си от древни времена, то Гергините (Далии) са познати като културни растения едва от 200 години. В продължение на тези две столетия Гергините (Далии) са изпитвали възходи и падения на интереса към тях.

Те се отглеждани в кралските градини, в тяхна чест се устройвали пищни празненства, а след известно време били обявявани за хладни и бездушни цветя. Но селекционерите скоро получавали нов хибрид и популярността на далиите отново пораствала.

За пръв път Гергините (Далии) били описани през 1615 г. от испанския лекар Ф. Хернандес, който живеел в Мексико.

В трудовете му те носили местното название Алкокотл, а обясненията се съпровождали с рисунки на прости и полукичести Гергините (Далии).

По-късно (1791 г.) директорът на Мадридската ботаническа градина Канвил от пратените му от Мексико семена отгледал цвете, което нарекъл Далия (Dahlia) – в памет на шведския ботаник Андреас Дал.

От Испания Гергините (Далии) били пренесени първо в Англия, а по-късно във Франция и Германия. У нас, както и при повечето славянски народи, цветето е познато с името Гергина (Georgina), дадено от немския ботаник Вилденов в чест на Петербургския академик, географ и етнограф Йоген Готлиб Георги.

След появата на Далите- Гергините в Европа те се отглеждали като тропически растения в оранжерии и били доста невзрачни и слаби. Но веднъж френският ботаник Де Кандол засадил далии на открито в ботаническата градина в Монпел. Резултатът надминал всякакви очаквания и от този момент започнало триумфалното шествие на гергините.

Те бързо се разпространили и сред любителите градинари. Някои разполагали с големи колекции предимно от кичести гергини. Гергините (Далии) станали много модерни цветя. Един екземпляр от нов сорт достигал до 10 фунта стерлинги, но всички се стремели да притежават много и различни хибриди.

През 1836 г. Във Виена се състояла и първата изложба на далии, на която са били представени над 200 сорта.

30-те години на XIX век може да се нарече “златен век на гергините”. Тогава кипяла интензивна селекционна дейност и броят на сортовете нараснал до 3000.

Днес са познати няколко десетки хиляди хибриди, които са систематизирани в единна класификация.

Извършваме доставки до място. Редовните клиенти получават ваучери от 5% отстъпка, също така аранжираме сватбени тържества и други, правим булчински букети.

Открай време Гергините (Далии) се смятат за едни от най-разпространените цветя в домашните градини.

Comments are closed.

Scroll To Top